2024. március 20.

Mit hoz a húsvéti időszak, ha éppen diákmunkát keresel?

A március 29 - április 1. közötti ünnepnapokat és az azt megelőző/követő időszakot áthatják a húsvéthoz kapcsolódó szokások, de talán még ezeknél is jobban várjuk, hogy lepihenjünk kicsit a zh-k után és megkóstoljuk végre a húsvéti sonkát és kalácsot. Ugyanakkor ez az időszak munka szempontjából is érdekes és aktuális lehetőségeket tartogathat számunkra – különösen, ha éppen diákmunkát keresünk. Mutatjuk, mik is ezek!

Hosszú hétvége – tervezz előre!

Idén is négynapos hosszú hétvége lesz a húsvét: az ünnep nagypénteken kezdődik és húsvéthétfőn zárul. Ez az időszak remek apropót ad arra, hogy felmérd, merre tartasz most és mik a jövőbeli karriercéljaid. Ehhez érdemes ezt a 3 lépést megtenned és átgondolnod magadban a lenti kérdéseket:

1. Térképezd fel magad és tűzz ki célokat! 

Hol tartok most, és hova szeretnék eljutni? Mik az erősségeim és a gyengeségeim? Mik azok a szempontok, amik nagyon fontosak nekem egy munkában? Mik a legfőbb céljaim? (Például: pénzkereset, szakmai gyakorlat leigazolása, szakmai tapasztalat, egy hiányosságom leküzdése, stb.)

Amelyik vitorlás nem tudja, merre tart, annak nincs jó szélirány” – tartja a mondás, ami az álláskeresésre is igaz. Azaz, ha nem tűzöl ki világos szakmai célokat, akkor egyik pozíciót vagy döntést sem fogod igazán jónak érezni. Hogy ezt elkerüld, alaposan gondold át, mik az erősségeid, mit szeretsz csinálni, milyen típusú munka illik hozzád, és hány órában tudnál dolgozni a tanulmányaid mellett.

Ezek után pedig nincs más dolgod, mint létrehozni egy mutatós és informatív önéletrajzot.

A CV-d a munkáltató „első benyomása” rólad, ezért érdemes alaposan megtervezned a felépítését.

Ha szeretnél egy jól összeszedett és gyorsan létrehozható önéletrajzot, honlapunkon a regisztrációs profilod kitöltésével összeállíthatsz egy kifejezetten diákok, pályakezdők számára kialakított pályázati anyagot, amit aztán letöltve is felhasználhatsz. A diákprofilod alapján pedig létrehozhatsz egy külön önéletrajzot is, ehhez töltsd le az önéletrajz sablonunkat, amiben csak az adataidat kell átírnod.

2. Térképezd fel a lehetőségeidet! 

Milyen foglalkozások érdekelnek, és mennyiben illeszkednek ezekhez a készségeim/képességeim és a céljaim? Milyen munkalehetőségeket látok? 

Ahhoz, hogy hatékonyan és gyorsan rátalálj a hozzád illő álláslehetőségre, érdemes a „szűrés” funkciót használnod, és terület, lakhely, munkaidő, valamint a munka jellege (gyakornoki állás, hosszú távú/rövid távú, alkalmi, home office, nyári diákmunka, 18 év alatti) szerint szűrnöd az állások között. Így sok időt megspórolhatsz az állások böngészésével, és az igényeidnek megfelelő pozíciók közül válogathatsz.

3. Tedd meg az első lépést! 

Mi az, ami előrevisz és segít a céljaim elérésében? Mennyit tanulhatok az adott munka végzése során? Mennyire illeszkedik az adottságaimhoz? Mik az egyes lehetőségek előnyei/hátrányai? 

Ezek után lépj a tettek mezejére: a diákprofilod kitöltése után, válogass a pozíciók között és jelentkezz mindössze egyetlen kattintással!

Állásbörze szezon – legyél felkészült!

A tavaszi idő és a húsvét beköszöntével az állásbörze szezon is kezdetét veszi, hiszen sok helyen szerveznek rendeznek ilyen eseményeket ebben az időszakban. A legtöbb fiatal munkakereső úgy tekint az állásbörzére, hogy ott főleg informálódni, nézelődni, kérdezni lehet. Ez persze így is van, mindezeket könnyen megtehetjük a standok között lavírozva, ami ugyan elég időigényes is tud lenni, de ha felkészülten és céltudatosan érkezünk, ennél sokkal hatékonyabbak is lehetünk és sokkal több praktikus tanáccsal és útravalóval felvértezve térhetünk haza a program után.

Egy állásbörze ugyanis nemcsak arról szól, hogy a vállalatok kitelepülnek és szórólapokat, repi ajándékokat és sütiket osztogatnak, hanem egy remek lehetőséget ad arra, hogy a munkakeresők közvetlenül feltehessék kérdéseiket a cégek képviselőinek.

Ez nagy előnyt jelent, hiszen az álláskereső fiatalok gyakran el sem jutnak a személyes találkozóig – a több száz önéletrajzból és motivációs levélből nem biztos, hogy pont a miénket választják ki és hívnak be egy interjúra. Ezért is fontos, hogy felkészülten érkezz, és használd ki ezeket az alkalmakat a kapcsolatépítésre is – az állásbörzékre való felkészüléshez fogadd meg 3 egyszerű tippünket!

És ne feledd: nemcsak a cégeknek, hanem neked is el kell adnod magad! Éppen ezért nem mindegy, milyen önéletrajzot mutatsz fel, milyen öltözékben jelensz meg, mennyire rendezett a megjelenésed, vagy mennyire vagy felkészült és szimpatikus.

Ingyenes CV tanácsadás: Segítünk a felkészülésben! Előzetesen küldd el nekünk önéletrajzodat a cvambulancia@minddiak.hu e-mail címünkre. A jelentkezőknek minden hónap utolsó egész hetében segítünk javaslatainkkal, a részletekről pedig válaszüzenetben tájékoztatunk.