Bér 2022

Teljes munkaidőben január 1-től bruttó 200.000 forint lett a havi minimálbér, napibér alkalmazása esetén 9.200 Ft, órabérnél pedig bruttó 1.150 Ft. Ez a minimum, ami a munkavégzésért jár.  Ha valamilyen speciális szaktudásod, nyelvismereted van, akkor ennek többszörösét is megkeresheted óránként. Sokan keresnek suli mellett havi 150.000 Ft fölött. Diákmunkában az elszámolás alapja általában a ledolgozott óra. 


 

Bankszámlanyitás

Amennyiben még nincs bankszámlád, nagyban megkönnyíted az életed, ha nyitsz egyet. Itt találod a bankok diákszámla kinálatának összehasonlítását.

Jelenléti ív

A ledolgozott óraszámokat a megrendelő cég munkatársa a jelenléti íveden aláírásával igazolja. A jelenléti ívet innen tudod letölteni. Ez alapján számfejtük a béredet és utaljuk a bankszámládra a pénzt. A jelenléti ív leadásának határideje a tárgyhó utolsó munkanapja vagy az azt követő hónap első munkanapja. Kérjük, azt is ellenőrizd, hogy minden szükséges iratot bemutattál-e irodánkban.

Mikorra várhatod a béred?

Bankszámlára történő utalás esetén minden hónap 10-én, ha ez hétvégére esik, akkor az azt megelőző munkanapon kifizetésre kerülnek a diákbérek. Az utaláshoz érvényes diákigazolványod bemutatására, leigazolt jelenléti ívedre, bankszámlaszámodra van szükség. Ha valami ebből hiányzik, a hiányosságok pótlását követően minden héten szerdán, pótbér fizetésekor utaljuk. Fordulj projektvezetődhöz, ha kérdésed vagy nehézséged van, ő tud a leggyorsabban segíteni.

Adózási szabályokról, levonásokról

Minden év január 31-ig – amennyiben rendelkezel regisztrált email címmel – e-mailen küldjük, vagy postázzuk állandó lakcímedre a szükséges igazolást, ami alapján meg tudod csinálni az adóbevallásodat, melyet május 20-ig kell benyújtani. Az adóbevallást a NAV automatikusan elkészíti számodra, melyet az ügyfélkapun tudsz március 15 után megtekinteni. Ha nincs ügyfélkapud, akkor SMS-ben kérheted az adóbevallás-tervezeted postázását a NAV-tól.

SZJA - személyi jövedelemadó (15%)

Amíg nem vagy még 25 éves, a jövedelmed havi bruttó 433.700 Ft-ig szja-mentességet élvez, nem kell adót fizetned. Ezen összeg felett vagy ha elmúltál már 25 éves a bruttó jövedelmedből  15% személyi jövedelemadót kell levonni.   

Tegyük fel, elvállalsz egy beugrós diákmunkát fenti napibéren maradva br. 9.200 Ft-ért, akkor adózást követően 7.820 Ft-ot fogsz kézhez kapni 25 éves kor felett.

Másik példa: 25 évnél fiatalabbként diákmunkáért kapott havi bruttó jövedelmed 500.000 Ft, akkor az bruttó 433.700 Ft-ig adómentes számodra és csak a felette lévő rész 15%-át terheli szja. Ez 65.055 Ft adómegtakarítást jelent számodra egy hónapban.

Ha több helyről is van jövedelmed, nyilatkoznod kell, hogy az szja mentességet hogyan szeretnéd igénybe venni. 

Aktuális havi bérjegyzékedet innen érheted el.

A szövetkezeti részjegy értékét (1000 Ft) a legelső fizetésedből vonjuk le, mely a teljes szövetkezeti tagságod idejére érvényes és egyszeri levonás. Kilépéskor visszafizetjük.

Ügyfélszolgálati órák

Amennyiben bármilyen probléma felmerülne a béreddel kapcsolatban, érdeklődj telefonon. Irodáink elérhetőségei, nyitvatartása. Hozd magaddal személyigazolványodat és adókártyádat is az ügyintézéshez! 

Pénztári órák: (Budapest)

  • Hétfő: 09:00-13:00
  • Szerda: 13:00-16:00
  • Csütörtök: 15:00 - 18:00
Bármilyen nehézséged, kérdésed van, leggyorsabban a projektvezetőd tud segíteni, de küldheted észrevételed a hibajelzes@minddiak.hu e-mail címre is.